Vacanță în Skopje? Da!

129

Hai să îți povestesc despre următoare ta vacanță în Skopje!

“Cee? Unde? Ce să caut eu acolo (aka Macedonia de Nord), când sunt atâtea alte frumuseți de văzut pe lumea asta…sau cel puțin pe continent.”  Well, ai dreptate și nu ai, so keep on reading:

Am mers în Skopje pentru un training pe la jumătatea lunii martie, nu știam deloc la ce să mă aștept.        

Am ajuns seara în aeroport, iar pe drumul către cazare prima surpriză au fost crucile luminoase care apăreau la sus la orizont, pe dealuri. Și erau multe… (“protecție cereasca pt șoferi, că sigur au nevoie”, mi-am zis, conduceau ca nebunii). 

A doua zi la amiază primul drum l-am făcut pe jos, să iau contact cu orașul.

Primele impresii? În zona din centru, pe lângă rau, clădirile sunt moumentale si impresionante, dar nu reci. Malurile râului Vardar sunt îngrijite, cu o faleză numai bună pentru alergat si plimbat.

Altă surpriză?  Sălile de jocuri de noroc. Credeai că la noi sunt multe? NU ai văzut nimic. Acolo la fiecare 3 magazine apărea un casino. Ziua erau…normale, dar noaptea se transformau în OZN, aprindeau toate luminițele mai ceva că târgul de Crăciun din Viena. “Follow the light” are cu totul alt înțeles aici, e cale sigură spre pierzanie.

Serviciile? Restaurante și terase multe și diverse, servirea foarte buna (politicoși, atenți, zâmbitori), mâncarea buna, prețurile mici (foarte mici!).

Alcoolul? Să zicem că am văzut oameni care băuseră 2-3 beri și nici n-au clipit când s-au pus la volan. Din conversație mai apoi am înțeles că legea privind alcoolemia e mai permisivă la ei. (0,5 la mie concentrația în sânge).

Dar cea mai mare uimire? Statuile. Am mai văzut orașe cu statui și statui în orașe, dar déjà în Skopje statuile ar trebui luate în calcul la recensământ.  Și nu vorbim de un bust mic și firav aruncat în fata unei clădiri, ci de statui mari, magnifice figuri(de obicei calare), oriunde te-ai uita. Hai să ziceam că daca ai merge cu ochii închiși prin oraș, ai avea șanse mai mari să te lovești de o statuie decât să te calce mașină. Și nu vorbesc de blocuri de piatra picățite și botezate de porumbei, ci de sculpturi albe ca laptele(marmura), făcute de un atelier italienesc.

Motivul pentru care există atât de multe statui în Skopje datează din 2008, când economia s-a prăbușit. La fel că multe țări din întreaga lume, Macedonia a vizat turismul că sursă majoră de venit. Atunci, guvernul a venit cu proiectul de reamenajare “Skopje 2014”, adică băieții ăștia au băgat bani în statui mai ceva ca Robert Negoiță în borduri.

Deși ești la o aruncătură de băț de Romania, te vei simți mai turist ca-n Spania sau Italia, deoarece ei încă folosesc alfabetul chirilic, așa că descifrarea anumitor inscripții oficiale sau meniuri fară traducere e o provocare. Sau…daca ai curaj mergi într-o sâmbătă seara la karaoke (Jack’s Pub), nu știu daca vei reuși să citești ceva pe monitor, dar atmosfera e veselă și prietenoasă. Am fost uimită de senzația de familiaritate cu atmosfera slavă, e un nu știu ce plăcut, neîntâlnit prin alte părti mai fandosite ale Europei.

Limbile oficiale: macedoneana (limba slava de sud )și albaneza

Moneda: Denar macedonean, 1 denar =0,016 euro sau 200 denari= 16 lei

Avantaje:

Macedonia este un amestec  de cultura sarbă, bulgară și greacă, dar și un amestec de islam și creștinism, care se reflectă în toate aspectele, de la arhitectură până la mâncare.

Taxi super ieftin (echivalent 2-3 euro pt un drum mediu prin oraș).

V-am zis ca mâncarea e minunată, o combinație între meniul continental și cel mediteranean?

Oamenii sunt prietenoși și fară fițe, localurile sunt pe toate gusturile, de la estetica vest europeană pana la cea tradițională, crașme sau localurile turcești (cu mâncare bună, dar fără alcool). Se vorbește suficientă engleză cât să te descurci ușor oriunde ai avea nevoie.

Potrivită pentru 2-3 zile sau chiar mai mult.

Obiective:

Matka Canion –la vreo 40 de minute cu mașină în nord vestul orașului, peisaj natural superb pentru  plimbări pe jos, trasee pe munte sau plimbări pe lac.  Noi am optat pentru o  ora de plimbare cu barca prin defileu și scurta vizita în frumoasa peștera Vrelo, pt echivalentul a 8-10 euro. Sau poți închiria un caiac, să explorezi totul în ritmul tău. Must see, de preferat în timpul săptămânii, daca vrei să scapi de aglomerația turistica. Matka e cel mai vechi lac artificial din țară. Cred ca au și autobuze din centrul orașului către canion.

Traseu la Millenium Cross.  Ai chef de un pic de plimbare pe munte, cu peisaje frumoase?  Lângă oraș tronează o cruce mare pe muntele Vodno (aprox 1100 m altitudine), asemănătoare celei de pe Caraiman. E o destinație preferata pt turiști și localnici, iar traseul pleacă din oraș, cu mai multe variante de urcat: fie autobuz din gara centrala până la jumătatea traseulul, fie pe jos prin cărări de munte. La jumătatea traseului e un popas mare, accesibil cu mașină, cu restaurant și belvedere asupra orașului, iar de acolo poți lua telecabina spre vârf (moderna, circulă de dimineața non stop până la 16.00 sau 17.00 după amiaza).

Old Bazaar–  Pe străduțe din piatra cubică, pline de magazine, găsești de la cele mai ieftine brelocuri până la diademe de aur și diamante. Cred că aurul din bazar face cât bugetul țării pe un an. Și deși nu sunt fan al bijuteriilor masive din aur, e o placere să observi detaliile și minuțiozitatea cu care au fost lucrate. Poți găsi și altfel de marfă, eu am plecat cu niste cerceluși cu perle.

Este al doilea Bazar din Europa și cel mai mare din Balcani. Daca te ia foamea cât ești acolo, te poți opri la una dintre numeroasele terase sau cel puțin încearcă un desert turcesc. (Kataif, Kunefe, Baklava).

Ce aș mai fi vrut să văd, dar nu am avut timp:

Casa Memoriala a Maicii Tereza. Da, pe lângă Alexandru cel Mare, macedonenii se mândresc și cu Maica Tereza.

Fortăreața Kale, construită din timpul Imperiului Bizantin, pe cel mai înalt deal din Skopje, la poalele căruia curge răul Vardar.

Lacul Ohrid – o stațiune pe cât de cunoscuta, pe atât de pitoreasca, la 3 ore cu mașină de Skopje, Patrimoniu Mondial Unesco. Aș fi mers cu oprire de o noapte, dar poți opta de un tur de o zi și retur în Skopje cu o agenție locala (în jur de 70 euro). Pare o zona liniștită, cu biserici străvechi, cu priveliști minunate.

Să merg mai mult pe jos prin centru, de la Macedonia Square pe străduțe.

Pentru mine, Skopje a fost o surpriza tare plăcuta, numai buna pentru o escapadă la început de primăvara sau toamnă (vremea e un picuț mai calda) sau  pentru un tur cu mașina,  de vreo 14 zile în Balcani.  De când am văzut Slovenia și am fost cu mașina până în Croația, cu opriri în Bosnia și Serbia, încep să apreciez mai mult țările din fosta Yugoslavie, chiar nu înțeleg de ce nu există pe lista noastră turistică. Și tare mult îmi doresc să văd plajele din Albania,

Link-uri utile:

https://www.canyonmatka.mk/

https://macedonia-timeless.com/chi/cities_and_regions/cities/ohrid/