Riga. Orașul, nu poezia

Eram sigură că scrisesem până acum ceva despre Riga, e o destinație pe care am tot recomandat-o prietenilor în ultimele luni.

Ok, Riga. Letonia. Suna rece si străin, fără mult potențial turistic. Și cu siguranță nu bate o vizită în Sicilia plină de portocali sau pe coasta spaniolă. Dar uite totuși câteva motive pentru care poți pune pe listă destinația aceasta, mai ales când vin zilele caniculare în România.

  1. Rățuștele care se plimbă libere prin parc. Bine, nu e ăsta motivul principal, dar sunt foarte drăguțeee.
  2. Mai nou, sunt zboruri directe acolo, în 2 ore jumătate admiri peisajul de aterizare lângă Marea Baltică.
  3. Când sunt 40 de grade în București în august…sună bine un refugiu la 20-25 grade. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Riga e vara, din iunie până în august, fiind cel mai blând sezon. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare unele zile ploioase și un pic de frig noaptea.
  4. Prețuri mai mult decât decente. Am stat 3 nopți la final de august cu doar 210 euro, 3* cu mic dejun în centrul Centrului Vechi al orașului.
  5. Oraș turistic, dar nu supraaglomerat.
  6. Arhitectură superbă. Invidios de superbă.
  7. Riga e doar la 30 de minute cu trenul de plajă (bine, nu promit că vei face și baie, că apa e foarte rece).

Experiența noastră

Noi am stat în Letonia 3 nopți la final de august anul trecut, am vrut să fie o plimbare lejeră prin oraș, cu admiratul arhitecturii și oprit la terase drăguțe, fără alergat după obiective turistice.  Riga are și o reputație  pentru berea ieftină și viața de noapte intensă, dar e mult mai mult de atât și cred că e un oraș potrivit pentru toate tipurile de turiști.

Veți găsi un centru al orașului plin de culoare, bogat în istorie și artă. Orașul vechi în sine are un statut protejat datorită clădirilor care datează de la fondarea orașului (în 1201) și a unui cartier art nouveau de neegalat. Orașul arată superb, curat și amenajat, dar cu respect pentru spații verzi, un total de 40% din clădirile din orașul Riga aparțin stilului Art Nouveau, mai mult decât în oricare alt oraș european.

Dincolo de tot, îmi place modul în care un oraș mă face să mă simt, iar Riga mi-a dat senzația unui mister nou, dar cu o cultură cumva familiară. E o parte de Europă mai intoarsă spre tradiții, fără excentricități, cu jucării din lemn, care apreciază conversațiile calde la gura sobei, natura și un ritm de viața disciplinat, dar negrăbit.

Ce poți face?

  1. Bucură-te de arhitectură! Cladiri istorice (cartierul Art Nouveau), catedrala Sf Petru (neapărat cu o urcare în turn), Casa cu pisici, parcuri frumos amenajate.
  2. Explorează restaurantele/terasele din centrul vechi, pline de turiști veseli
  3. Fă o croazieră cu barca pe Daugava.
  4. Dacă ai timp, fă un tur la Dealul Crucilor în Lituania: 55.000 cruci pe un deal, arată ceva demn de Game of Thrones, dar are o cu totul altă simbolistică, nu vă zic mai mult (l-am vizitat cu altă ocazie)
  5. Excursie de o zi pentru iubitorii de natură: descoperiți minunile naturale impresionante ale faimoasei mlaștini Great Kemeri Bog, cu tururi ghidate la răsărit sau la apus.
  6. Excursie de o zi la Jurmala , stațiunea lor la Marea Baltică, unde poți ajunge cu trenul în doar 30 de minute.
  7. Poate fi un punct într-un circuit turistic mai mare (de exemplu, alăturat unei excursii la Vilnius, capitala Lituaniei, unde poți ajunge în 4 ore cu autobuzul).

Deși e o capitală europeană, celor obișnuiți cu Bucureștiul li se va părea ca o vizită într-un oraș mai mic, ca Brașov, Sibiu sau Cluj. Adică fără să te obosească, fără călătorii lungi, fără stat în trafic, practic e orașul perfect pentru a fi explorat pe jos!

Poate că Riga este o capitală mică, dar nu este lipsită de oferte. A supraviețuit anilor de control sovietic și acum se bucură de statutul de sit al patrimoniului mondial UNESCO, oamenii venind aici în special pentru a vedea arhitectura și pentru atmosfera primitoare.

Vă las cu foto:

Alte recomandări de la locuitori

Four To Seven, LOW gallery, KIM? le găsiți pe toate pe facebook, barul/ librăria Bolderāja.

Muzeul Național Leton de Artă este o destinație clasică frumoasă. Pentru chestii indie poate doriți să vizitați Undīne în Jūrmala.

S-ar putea să doriți să verificați K.I.M (kas ir mākslas – ce este arta), în centrul orașului, lângă Piața Mare. Este decent pentru arta modernă, dar și expoziții punk.