E final de septembrie, seara se lasă răcoare, pisica s-a cuibărit pe o pătură pufoasă și mie nu îmi vine să cred că s-a dus și vara asta. Nu mă plâng, am reușit să călătorim destul de mult și deja visez la anul viitor.
Unde mergem în vacanța de vară?
De cele mai multe ori, Grecia e răspunsul.
Dacă stai în București și ai măcar 5 zile la dispoziție, Grecia e chiar destul de aproape (poți ajunge ușor cu mașina direct în zona Salonic sau Halkidiki) sau chiar mai departe, cu o noapte de cazare pe parcurs (sunt multe locuri frumoase care merită vizitate în Bulgaria sau Grecia).
Pentru început, să lămurim: nu îmi plac stațiunile aglomerate, plajele cu șezlonguri pentru mine sunt echivalentul blocurilor comuniste, aglomerate și fără personalitate.
Prefer localitățile micuțe, care au case pe malul mării, pensiuni primitoare și plaje sălbatice de descoperit. Dacă esti fan doar hoteluri de 5 stele, all inclusive și clubăreală… nu am nimic de povestit pentru tine.
Aventura din august 2024 spre Grecia începe, din păcate, la Giurgiu, unde ne aștepta un pod amenințător de trecut ( îngust, cu 2 ani în reparații), așa că noi am ales să traversăm cu primul bac pe la Zimnicea, la 08.00.
Fără aglomerație sau prea multe formalități, am alunecat pe Dunăre spre malul bulgăresc și am salvat și o parte din drum, lăsându-ne direct în sud spre Sofia.

Drumurile la vecinii bulgari sunt din ce în ce mai decente, au și destulă autostradă, dar nu uitați să cumpărați și vigneta (online, simplu de achitat, am găsit aici https://www.bg-vignette.com/).
Da, un drum de 7 ore cu mașina nu e chiar ca din Dristor la Unirii, dar vei compensa cu entuziasmul unei vacanțe liniștite, cu ape turcoaz.
Am vrut să mergem în Halkidiki, unde din cele trei brațe am ales Kassandra. Chiar dacă am mai fost înainte de 3-4 ori în peninsulă, îmi place că pot să descopăr mereu plaje și localități noi acolo. Mai mult, dacă am o vacanță mai lungă într-o zonă ca asta sau pe o insulă, nu stau niciodată mai mult de 3 zile într-un sigur loc, îmi place să schimb cazarea, ceea ce le recomand și prietenilor să facă, încât să poți să descoperi cât mai multe locuri frumoase.
Prima noastra cazare a fost in Loutra, spre vârful peninsulei, pe partea de vest, unde am avut o priveliște absolut senzațională, din vârful unui deal spre coastă, cu apusuri romantice.

La ora 18.00 am intrat in cameră, am cărat bagaje la etaj 2, admirat panorama, apoi hai la plajă pentru o baie. “Știi ce, hai să lăsăm telefoanele în cameră, să nu ne distragă nimic.”
Suna ca o idee bună atunci, dar daca faceți asta vă recomand să vă uitați înainte pe hartă la drumul către cea mai apropiată plajă. În căutarea ei am dat peste cel mai pitoresc bar, Sea Bar Loutra (kassandra, Halkidiki) https://maps.app.goo.gl/jp7PQYVMy1dfRFAKA , ridicat chiar pe stânci deasupra mării, cu o priveliște de milioane. Au și restaurant alături, dar se pare că era nevoie de rezervare cu 2 zile înainte, deoarece e cel mai bine cotat loc pe TripAdvior din zonă.

Până la urmă, am găsit un mic loc de făcut baie la capătul străduței, unde apa era caldă și liniștită ca într-un lac, apoi am revenit la bar.
Mașina ne-a garantat libertate de mișcare, iar a doua zi am fugit să descoperim alte plaje. Pe partea estică a Kassandrei, lângă cunoscuta Golden Beach se află Glorokavos, un loc pe care aș vrea din toată inima să îl revăd. Marea e mare, apa e albastră, nisipul e fin(nici nu mai țin minte exact), daaar la 5 metri de apă , pe toată lungimea plajei e o pădure de pini care te îmbie să stai la umbra lor. Nu era deloc aglomerat, dar totuși părea un loc cunoscut, mulți veniseră cu minivan sau corturi. Aș vrea să am mai multe foto, dar și aici am renunțat la telefon.
Intrarea spre plajă era frumos decorate (de la natură) cu niște crini de mare, înfloriți.
Crinul mării de la înflorește de începutul lunii august până în octombrie, prosperă pe nisipurile Mării Egee de mii de ani, conform picturilor murale din Knossos, Creta și Santorini.

Nu este în pericol de dispariție din cauza schimbărilor climatice, ci din cauza intervenției umane: deși este o plantă – floare protejată, unii o dezrădăcinează pentru transplantare (deși ce trăiește doar pe plajă), sau taie crinii pentru a-i lua acasă. M-am abținut cu greu să nu iau și eu un bulb, dar știam că nu se va prinde la noi în țară, așa că i-am păstrat doar în fotografii.

O altă amintire deosebită e plimbarea cu kaiacul. Am de câțiva ani un caiac gonflabil de 2 persoane, nivel amator, care ocupă cam jumătate de portbagaj și se pregătește în aprox 15 minute, dacă ai experiență. Cu datul la vâsle e altă poveste, ține de priceperea și rezistența fiecăruia. Nu recomand să ieșiți pe mare fără echipament de calitate sau vestă de protecție și în niciun caz pe distanțe mari. Am plecat să explorăm niște peșteri din zonă, la care se putea ajunge doar pe apă, dar din cauza valurilor mari am renunțat, nu am vrut să ne lovim de țărmul stâncos. Am găsit în schimb un mic golf/ plajă cu pietre și stanci impunătoare, pe care scria …Nudist. Era pustiu la ora aceea, așa că am oprit să explorăm, iar acum uitându-mă pe hartă, cred ca acolo era peștera Milos.

Până să ajung prima dată în Grecia aveam o grămadă de prejudecăți, mi se părea că e un loc mult prea vizitat de români și care s-a tranformat în ceva kitchos, dar m-am înșelat mult. Sunt o mulțime de zone de descoperitt, în funcție de preferințe, distanță, timp, buget.
Mă opresc aici cu descrierile și las loc de niște fotografii. Grecia are o mulțime de locuri de vizitat, unele mai turistice, altele mai sălbatice, pe placul fiecăruia, și cu siguranță nu duce lipsă de plaje frumoase, mâncare gustoasă și gazde primitoare.



Kalispera!
Link utile
Plaja Glarokavos https://halkidikeys.com/glarokavos-beach-kassandra/
Sea BAR în Loutra https://maps.app.goo.gl/jp7PQYVMy1dfRFAKA