Chapeau!
Printre flori și urări de gingășie, ZIUA FEMEII 2024 arată așa:
Franța aduce amendamente Constituției pentru a garanta dreptul femeilor la avort.
Franța a devenit prima țară din lume care a înscris întreruperea voluntară a sarcinii (avortul) în Constituție. Întruniți luni, 4 martie, la Château de Versailles, parlamentarii au aprobat decizia în mod covârșitor, 780 de deputați votând pentru și doar 72 împotrivă, în principal de dreapta și de extremă dreapta. Astăzi, ca un mesaj puternic de susținere a drepturilor femeilor cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, modificare s-a făcut în cadrul unei ceremonii publice în Paris.
Ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti, a folosit o presă de tipărire din secolul al XIX-lea pentru a sigila amendamentul în Constituția franceză în cadrul unei ceremonii publice speciale. Aplauzele au umplut Place Vendôme, Franța devenind astfel prima țară care a consacrat în mod explicit dreptul la avort în carta sa națională.
“Păi nu e ceva de la sine înțeles, că femeile au dreptul să aleagă? De ce mai e nevoie de asemenea legi?” m-a întrebat cu naivitate un prieten.

Pai, nu chiar, luând în calcul anularea celebrului caz Roe vs Wade și a măsurilor tot mai drastice de limitare/interzice a avorturilor în SUA de vreo 2 ani încoace. Da, în ciuda îmbunătățirii tehnologiilor medicale și a serviciilor medicale în general, întreruperea de sarcină încă e dificil de realizat. În plus, tot mai mute state (care se confruntă cu probleme de natalitate sau nu) câștigă voturi jucându-se cu politicile publice care vizează corpul femeii.
Eh, dar americanii sunt peste ocean, departe, ați zice. Nebuniile lor nu ajung și la noi. Atunci, hai să aruncăm un ochi mai aproape la vecinii polonezi, mai catolici și mai conservatori:
În octombrie 2020, tribunalul polonez a înăsprit una dintre cele mai stricte reglementări ale UE în materie de avorturi, hotărând că avorturile efectuate din cauza unor defecte fetale sunt neconstituționale, ceea ce înseamnă că femeile poloneze pot face avorturi doar în caz de viol sau incest sau dacă viața femeii este pusă în pericol.
De la o semi-interdicție a avortului legal în 2020, oficialii polonezi au deschis tot mai multe investigații pe motive juridice discutabile împotriva femeilor și fetelor care au solicitat asistență medicală pentru avorturi spontane sau după avorturi legale cu medicamente, precum și împotriva medicilor. Legislația poloneză nu incriminează avortul, ci pe oricine oferă sau ajută pe cineva să facă avort în afara unor motive foarte restrictive. Se pare că guvernul încearcă să găsească o bază pentru a urmări penal membrii familiei, prietenii și furnizorii de servicii medicale pentru că au furnizat sau asistat ilegal avorturi.
➡️Mai multe detalii:
https://www.hrw.org/news/2023/09/14/poland-abortion-witch-hunt-targets-women-doctors
➡️Revenind la francezi, amendamentul a fost votat pe 4 martie cu o majoritate impresionantă și aplauze la final.
Cum ar decurge oare la noi azi un asemenea vot? După uterele măcelărite în comunism și miile de femei decedate/rănite/traumatizate ar fi de așteptat ca România să fie deschisă la acest subiect. Dar parcă totuși am dubii…
➡️Roe vs Wade
https://www.euronews.ro/articole/50-de-ani-de-la-procesul-roe-vs-wade
În SUA anului 2023, interdicțiile privind avortul au continuat să se răspândească în cascadă în întreaga țară, cu interdicții aproape totale care au intrat în vigoare în Indiana, Dakota de Nord și Carolina de Sud.
Între timp, Carolina de Nord și Nebraska au promulgat legi care interzic avortul după 12 săptămâni de sarcină. În total, 24 de state sau teritorii au interzis acum avortul înainte de viabilitate (aproximativ 24 de săptămâni de sarcină), ceea ce ar fi fost ilegal în conformitate cu Roe.
Teoretic, persoanele aflate în situații de urgență medicală ar trebui să poată avea acces la această procedură chiar și în statele în care există interdicții – dar medicii spun că, în realitate, aceste interdicții sunt formulate atât de vag încât îi împiedică pe medici să ajute pacienții bolnavi.
De-a lungul zilei subiectul nu a fost deloc atins în media TV din România, la fel cum multe alte noutăți pe subiect sunt trecute cu vederea, din păcate. Dar avem toate uneltele la îndemână, trebuie doar să vrem să ne documentăm. Va continua…
Deocamdată, felicitări Franței!
